ROUW

By 26 juli 2016 Geen categorie 4 Comments

 

Trigger

Wat is het wat mij triggert als ik met mannen een date heb dat ik emotioneel word? Iedere keer moet ik aan Fred denken en hoe leuk we het hadden. Ik vergelijk iedere man met hem. Das niet eerlijk natuurlijk, het is appels met peren vergelijken. Zou het schuldgevoel zijn, ik ga door met leven en hij niet? Of is het niet durven loslaten? Leven en dood hoort bij de cirkel van het leven. Maar het geeft zo’n verwarrend en verdrietig gevoel af en toe, iets wat je moet ervaren om te voelen. Het is geen verplicht vak wat je op school krijgt maar in de school des levens, onverwachts en hard, maar we krijgen er allemaal mee te maken.Unknown-7

Het is nu twee jaar na het verschrikkelijk voorval en het lijkt alsof de impact van de dood van een geliefde nu extra hard toeslaat. Het gemis is zo voelbaar opeens weer. Nu ik dit schrijf heb ik die periode net weer gehad. Toen mijn moeder 7,5 jaar geleden overleed ging het best aardig hoe ik daarmee omging in het eerste jaar. Alsof je in een soort roes leeft, de automatische piloot. Het tweede jaar sloeg het gemis me keihard in het gezicht. Wow, wat was dat? Het besef dat ze nooit meer aanwezig kon zijn bij alle belangrijke dingen in mijn leven kwam boven. Het gebeurt nu weer de klap in mijn gezicht, maar in dit geval was F mijn man, hoewel we toen een jaar gescheiden waren, bleven we erg close. We waren elkaars beste vrienden. Mijn wereld stortte compleet in. Ik zat midden in een burn-out en door dat verlies werd mijn depressie een heel stuk erger. Het gekke is dat je opeens hierdoor de pijnlijke dingen niet meer ziet tussen twee personen maar alleen de mooie kwaliteiten van iemand ziet. Alsof je hem gaat idealiseren. Je weet wat je altijd hebt gehad, je weet niet wat je gaat krijgen, dus ja loslaten is best eng. Ook schuldgevoel heeft een tijd de boventoon gevoerd, gedachtes als ik had hem moeten beschermen, daar weg moeten halen etc. Ik realiseerde dat we uit elkaar waren en onze eigen levens leidden. Daarbij is ook dat we vrij zijn in onze eigen keuzes en je nu eenmaal niemand kan beschermen voor onverwachtse dingen.

Ontmoeting

Zo naderde zijn geboorte dag en ik was in gesprek met F in gedachten maar ook hard op. Ik was verdrietig en boos, een onbestemd gevoel maakte dat ik op mijn bed zat en tranen liet gaan. “Fred waar is die leuke man die mij graag om zich heen heeft (en ik hem)? Stuur me die, jij ziet wat ik nodig heb en wie!!!!” Dit waren klare woorden die uit mijn mond vlogen, hardop.

Diezelfde middag was ik met Mister X aan het appen, vertelde hem dat hij in een prachtig pand woonde. Ik moest een boodschapje doen en mijn nieuwsgierigheid maakte dat ik erlangs ging rijden. Krijg ik na die vragen aan F een bericht van Mister X of ik zin had om wat te komen drinken diezelfde avond en tegelijk kon ik de binnenkant van het pand bekijken. Daar ben ik op ingegaan, want ik had op zijn profielfoto gezien dat hij een prettige uitstraling had. Tegelijk vond ik het ook spannend want hij deed me aan F denken. Die avond ben ik op mijn gemak naar hem gelopen, heel praktisch zo dichtbij. Er was een instant klik het moment dat we elkaar zagen. Zijn energie is sprankelend. Het was een hele aangename ontmoeting en tegelijk behoorlijk confronterend. Wow, Mister X leek qua type nogal op F, niet alleen dat, ook qua kleding en interesse in mensen. En meer. Ik kreeg allerlei persoonlijke vragen, ik moest daar even van op adem komen want hiervan werd ik me toch emotioneel. En daar schrok ik nogal van, het ging behoorlijk goed de laatste periode. En ik beantwoord vrijwel altijd de vragen, ben best een openboek wat dat betreft. Maar jeetje, mijn keel werd als het ware dicht geknepen (een beetje een ongelukkige zin na alles wat er gebeurd is, maar daar kun je niet altijd bij stilstaan), voelde mijn ogen branden, daar waren ze al de tranen. Mijn soulsister Marlies zei laatst tegen me, “Huilen is vloeibare liefde.” En dat kan ik alleen maar beamen.

Maar ook de liefde van mens tot mens, niet de liefde in een liefdesrelatie, was zo voelbaar, ik kon kwetsbaar zijn. En daar had ik niet op gerekend. Oefffffff, als ik wilde kon ik een paar armen om me heen krijgen, ik nam de uitnodiging ook dit keer in ontvangst en kreeg heel liefdevol een paar armen om me heen. Ik werd getroost, er werd comfort geboden. Het was super confronterend, super weird, superkut maar ook superfijn. Allerlei sensaties en emoties gingen door heel mijn lichaam.

Schoonheid

Het feit dat mijn emotie wordt getriggerd is bij mij vooral de herkenning van wat geweest is goed was en al die mannen hebben een stukje F. Er zijn altijd overeenkomsten, maar ook een uniekheid. Ik zoek ook niet een nieuwe F maar een manier om er mee om te gaan, ik draai het om nu, ik geniet als ik ontdek dat die persoon ook een bepaalde kwaliteit heeft wat F had. En dat is voor mij een manier om het los te laten en gewoon van het gezelschap kan genieten zonder steeds die koppeling te maken naar F.

(Van dit lied werd ik blij en hoorde het op moment van schrijven, alsof mijn toekomstig lief over mij zingt!)

Ik ben ook niet op zoek naar een nieuwe F, ik hoop iemand tegen te komen waar ik me veilig bij voel, bij wie ik mezelf kan zijn en een hoop gekte met mij wil beleven, veel lachen, praten en bij wie ik ongegeneerd kan huilen. Ik val meer op persoonlijkheid en innerlijke schoonheid, en natuurlijk hou ik ook van een mooie buitenkant. Maar dat is een persoonlijke smaak en opvatting van wat mooi zijn is.

Wie jarig is trakteert

Wat weer een bijzondere ontmoeting die avond! Voor mij was het F die via Mister X mij even heeft vastgehouden en getroost heeft speciaal op zijn verjaardag. Wow, wat een cadeau, tja F zal wel gedacht hebben, wie jarig is trakteert!

 

XSumi

Leave a Reply